ListXpress skolan: Läsa in en butikslista

För att kunna läsa in en butikslista måste du givetvis hämtat en lista från en butik. I träningssyfte kan du använda de övningslistor som kom med installationen.

Vi tagit fram en instruktionsvideo som förklarar de flesta funktionerna. Den finner du längst ner.

• Sätt i USB-minnet i datorn om rapporten finns där. Om du fått rapporten via mail så måste du först spara den på datorn eller till ditt USB-minne. Det går inte att läsa rapporten direkt från mailet så den måste placeras någonstans. Det är dessutom en god vana att spara alla rapporter du fått från butikerna ett tag ifall du måste göra om inläsningen. Vi rekommenderar att de sparas i mappen ListXpress\Butikslistor.

• Starta ListXpress och klicka på knappen Läs in butikslista.
    Första momentet är att markera den butikslista du vill läsa. Läser du butikslistor från de två vanligaste kassasystemen – Store Office och AxBo – kommer ListXpress automatiskt identifiera vilken typ av lista det är och vilken period listan grundar sig på.

• (1) Bockrutorna "Använd inte uppläggningsdatum" och "Använd datumkontroll". Om du ska läsa in en Store Office Artikelanalys finns uppläggningsdatum för varje artikel i den rapporten. Välj vilken funktionen som ska vara aktiv.

Använd inte uppläggningsdatum: Har du aktiverat funktionen använder programmet inte uppläggningsdatum alls. Medelveckovärdet baseras enbart på antalet veckor mellan start- och slutdatum. Datumkontrollen inaktiveras också.

Använd datumkontroll: När funktionen är aktiv visas först ett fönster med en lista över de artiklar som har ett uppläggningsdatum sent i perioden. Du bestämmer själv hur del av butikslistan som definieras som "sent". Vill du veta mer om detta så titta på en video om uppläggningsdatum och datumkontroll. Klicka på knappen till höger.

• (2) Klicka på den stora knappen Välj butikslista. Dialogen för filöppning visas. Välj rätt format/typ längst ner i fönstret. Bläddra till enhet och mapp där butikslistan finns, markera den och klicka på Öppna.
    Butikslistan läses in.

Under inläsningen beräknas bland annat försäljningspriser och värden för en snittvecka. Dessutom omvandlas varianter av samma artikel, fast med olika EAN, till ett EAN så att de enbart presenteras som en artikel. Detta styrs av filen
    EAN-Alias.xlsx.

En butikslista på ett USB-minne flyttas automatiskt till mappen ListXpress\Butikslistor om detta är valt. Det väljs i Inställningar. Du hittar det under Hantera | Inställningar | fliken Import och Export | bockrutan
    Spara öppnade butikslistor automatiskt.

• (3) Längst ner i fönstret visas nu fakta om den lista du läst in. Bland annat visas hur många veckor listan omfattar och antal artiklar som finns i den.

• (4) Om du fått två listor från butiken på grund av varugruppsnumren ligger långt från varandra kan du Lägga till den andra listan till den första inläsningen. Du slipper då att göra två exporter. Villkoret är att det är samma typ av lista och att det avser samma period.

Har du ett analysverktyg som visar kampanjförsäljning kan du samköra en Artikelanalys och en Artikelstatistik för att
    A) titta på kampanj- och ordinarieförsäljning och
    B) beräkna medelveckoförsäljningen mer korrekt med hjälp av uppläggningsdatumet.

Du måste hämta både Artikelanalys och Artikelstatistik för samma period.

• (5) Om man jobbar med flera sortiment kan flera databaser med kategorier vara kopplade till ListXpress och man ska välja vilken databas man vill använda.

• (6) Jobbar du med ett varuplaceringsprogram som exempelvis Spaceman eller Space Planning kan du exportera data till dessa program.
    I inställningarna ställer du in vilket program som är aktuellt, vilket unik ID du använder osv.

• (7) Knappen Exportera skapar en Excelfil med beräknade ListXprestabellen. Den har samma utseende som gamla klassiska ListXpress.

• (8) Klicka på nästa. Databasen med kategorier läses in.